Pujar a dalt

La mediació, una eina per facilitar la solució de conflictes

bussiness mediationDesprés de les vacances estiuenques, torna el blog Andorra Mediació per oferir-vos informació sobre eines de prevenció i gestió de conflictes. Aquest cop amb una novetat: des de juliol ja som uns quants mediadors més a Andorra gràcies a la primera fornada de mediadors que ha sortit de la Universitat d’Andorra. En breu tindrà lloc la cerimònia de lliurament de títols i en parlarem una mica més d’aquesta primera promoció.

Com que la mediació a Andorra es va animant, avui començarem una sèrie d’articles quinzenals sobre diversos aspectes relatius a la mediació. L’objectiu és donar a conèixer aquesta magnífica eina i fer difusió de les oportunitats que ofereix. L’entrada d’avui ofereix una breu introducció al que és la mediació i en els mesos vinents anirem detallant més conceptes. Com sempre ja sabeu que els vostres comentaris, dubtes i preguntes són més que benvinguts.

La mediació: una eina ràpida i eficaç de gestió de conflictes

La mediació és una de les formes de gestió alternativa de conflictes (GAC) més populars. Juntament amb la negociació, la conciliació o l’arbitratge és una eina que ajuda a evitar el procés judicial (o fer-lo més ràpid i menys costós) en la resolució d’un conflicte.

La mediació –també referida a vegades com negociació assistida- és la intervenció d’un professional neutral i imparcial que facilita un procés de diàleg entre les dues persones o grups que tenen una disputa. El mediador els ajuda a establir una comunicació eficaç, veure el seu desacord des de tots els punts de vista i col·laborar entre ells per trobar solucions que puguin resoldre el seu desacord. El paper del mediador és el d’apropar posicions i facilitar la negociació, però en cap cas jutja a les parts o els indica el que haurien de fer.

Com a procés de gestió de conflictes té diversos avantatges si es compara a un procés judicial: és més ràpid, més econòmic, més àgil, confidencial i, sobretot, permet assolir acords estables en el temps. En la propera entrada veurem una mica més quins són els beneficis de la mediació.

MediacióUna part de l’alta eficàcia de la mediació rau en el fet que qui facilita la negociació és un professional neutral i imparcial, que en cap moment busca ajudar una part en detriment de l’altra sinó que els ajuda a trobar solucions en què ambdues parts surtin guanyant alguna cosa (el que en anglès es coneix com win-win solutions).

La mediació es pot aplicar amb èxit a gairebé qualsevol àmbit on existeixi un conflicte. En el nostre entorn més immediat és especialment coneguda per la seva aplicació en desacords familiars, comercials i laborals.

Proper tema: Els beneficis de la mediació (30/09/2015)

Author avatar
Cristina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *