Pujar a dalt

Taller de gestió positiva de conflictes amb Creu Roja Andorrana

DSCN0103El dissabte passat, el mediador Ramon Tena Pera (FEM! consultors) va facilitar un taller de gestió de conflictes a l’equip de Creu Roja Andorrana. El taller, que va tenir lloc a l’Alberg de la Comella, es va centrar en ajudar els participants a saber “llegir” el conflicte i a desenvolupar habilitats per gestionar-lo, tant si són una de les parts en la disputa com quan actuin com a mediadors.

Els objectius del taller eren:

  1. Conèixer i entendre els elements principals d’un conflicte interpersonal;
  2. Identificar situacions que podrien derivar en conflictes;
  3. Adquirir competències per gestionar-los positivament.

Més enlla d’aquests objectius, aquest tipus de tallers volen ser una eina per fomentar i desenvolupar una cultura de pau en les organitzacions d’Andorra, tant de l’àmbit privat com de la societat civil.

Va ser una jornada molt divertida i amb grup de luxe, tant per la seva curiositat i participació activa com pels seus coneixements i intuïcions sobre la gestió de conflictes. Com a formador he de dir que van ser tot un repte però vaig aprendre molts, fins i tot de coses que no tenia previst a l’inici del taller.

DSCN0111ENTENDRE EL CONFLICTE

Durant el matí ens vam dedicar a conèixer aquells elements que ens permetessin entendre què és un conflicte i com evoluciona. Així vam veure que el conflicte és un fenomen dinàmic, que implica certes dosis de violència. També vam treballar el concepte de l’iceberg del conflicte (la diferència entre el que un vol i per a què ho vol) i la importància de les percepcions.

A la tarda vam parlar sobre comunicació i com aquesta es veu afectada quan hi ha un conflicte entre dues persones. Un dels temes què van destacar els participants va ser la importància de la confiança per una comunicació efectiva. Per això, es va treballar una eina multi-usos que pot ser útil en moltes situacions i que contribueix a generar confiança entre les persones: l’escolta activa.

METODOLOGIA INNOVADORA: EDUCACIÓ NO FORMAL

DSCN0123Pel que fa a la metodologia, el taller es va basar en metodologies d’educació no formal. A diferència de formacions més clàssiques en què l’objectiu és transmetre coneixements, l’educació no formal persegueix que siguin els mateixos participants els qui reflexionin a partir de dinàmiques participatives. L’objectiu final és que desenvolupin competències: coneixements, habilitats, valors i actituds.

Per exemple, per explicar la diferència entre posicions (el que una persona diu que vol) i interessos (per a què ho vol o necessita) es va dividir als participants en dos grups i se’ls va dir que necessitaven una taronja per fer una vacuna. A un grup se li va dir que la vacuna es fabricava amb la pell de la taronja i a l’altre amb el suc. D’aquesta manera, després de dialogar, van entendre que cadascú necessitava una part diferent de la taronja. D’un conflicte que semblava irresoluble es va passar a un altre on ambdues parts podien sortir satisfetes.

A partir d’aquest punt es va reflexionar sobre com en els conflictes quotidians no sempre les parts persegueixin el mateix, tot i que a priori pugui semblar-ho. Per tant, sempre hi ha un punt d’enteniment.

DSCN0120Gràcies a Creu Roja Andorrana per la vostra participació activa i les vostres aportacions. Espero que el taller us aportés tant i us ho passèssiu tan bé com nosaltres. Si us va agradar, feu comentaris! I si voleu més fotos, passeu a partir de dijous per la pagina de Facebook: www.facebook.com/andorramediacio

AnaI, com no, menció especial es mereix l’Ana, la meva ajudant per aquesta formacio.

ES: Resumen del taller de gestión positiva de conflictos con Cruz Roja Andorrana. Siento no haver tenido tiempo para traducirlo pero si quereis cualquier tipo de información no dudéis en escrbir a mediadorand@andorra.ad. Estaré encantado de contestaros.

FR: Résumé de l’atélier de géstion positive de conflits pour la Croix Rouge d’Andorre. Je suis désolé de ne pas l’avoir traduit. Néanmoins, pour information complémentaire ou tout autre rénseignement, vous pouvez m’écrire à mediadorand@andorra.ad. Je serais ravi de vous répondre.

Author avatar
Ramon Tena

0 comentaris

  1. Hola Ramon, em sembla una molt bona explicació la que ens has aportat en aquest bloc, sobre el resum del curs que vas impartir l’altre dia a la Creu Roja. Penso que hauria de ser de gran interés per a tothom, el conéixer les eines essencials en la mediació d’un conflicte. Segurament, hi ha pares que els hi podria ser de gran ajuda tenir coneixements sobre aquest tema, així con, a mestres de les escoles i a, caps de les empreses.
    Moltes gràcies per fer-nos conéixer l’existència d’aquestes eines.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *