Pujar a dalt

Proper taller pràctic: com planificar i executar decisions difícils

Dirigeixes equips de treball i has de fer front a situacions com aquestes?

Difficult-decisions– Informar a un treballador que no li renovaràs el contracte;

– Comunicar a una plantilla una reducció del salari entorn el 10%;

– Rescindir el contracte perquè tens proves que estava robant dins l’empresa;

– Gestionar una reunió de treball on s’ha de discutir una decisió polèmica (retallada de recursos)

Cridar l’atenció a un empleat o col•laborador per la seva actitud/comportament amb l’equip o clients

Si alguna d’aquestes situacions t’és familiar, t’interessarà el proper taller: Com comunicar i executar decisions crítiques, que tindrà lloc el proper 27 de maig a la Cambra de Comerç d’Andorra.

Com prenem decisions?

Una de les principals dificultats a l’hora de prendre una decisió és la seva execució, és a dir trobar la manera de comunicar la decisió i planificar els passos següents per dur-la a terme. Aquesta dificultat és compartida per mols professionals que lideren equips i s’accentua més en aquests moments de crisi, on constantment hem d’estar prenent decisions i, sobretot, decisions rellevants i crítiques .

Decision MakingTant en l’anàlisi previ a la presa de decisió com durant la seva execució actuen moltes variables: aspectes psicològics, experiències prèvies, pressions de l’entorn, característiques de l’equip, conseqüències directes/indirectes de la decisió, etc, que cal tenir identificades per poder definir la millor estratègia per gestionar eficientment la decisió.

Un curiós exemple dels condicionants que actuen en la pressa de decisió el trobem explicat en aquest extracte d’una entrevista apareguda a “La Contra” de La Vanguardia, on Lluís Amiguet entrevista a Ingrid Daubechies, matemàtica i catedràtica de Princeton. Reproduïm un fragment:

I.D. (…) ¿Ve este billete de 10 euros?

L.C. Sí, señora, de curso legal por ahora.

I.D. ¿Qué prefiere: estos 10 euros ahora o que le dé 11 mañana?

L.C. Igual no nos vemos; tal vez llueva… ¿Y si le roban el bolso? ¡Deme el billete ya!

I.D. Hace usted lo que la inmensa mayoría de los humanos. Pero ahora pongamos un año de por medio en esa elección: ¿qué prefiere, el billete de 10 euros el 16 de junio del año próximo o 11 euros al día siguiente, el 17?

L.C. Total, por un día más de espera: ¡ingréseme los 11 euros el día siguiente!

I.D. De nuevo elige como la mayoría de los humanos, pero esta vez acierta, aunque si analizara matemáticamente el riesgo apreciaría que no hay ninguna diferencia (un día = 1 euro) en el tiempo que media entre hoy y mañana y el año que viene entre 17 y 18 de junio: en ambos casos doy 1 euro por 1 día.

L.C. Empiezo a darme cuenta.

I.D. En cambio, usted siente que esperar de hoy a mañana entraña más riesgo que esperar del 17 al 18 de junio del año próximo.

L.C. ¿Por qué?

I.D. Porque el cálculo para elegir entre hoy y mañana lo hacemos en un área del cerebro más primitiva y menos evolucionada que la que calcula a un año vista. Cuando elegimos entre hoy y mañana, la emoción domina sobre la lógica con el ¡lo quiero todo ahora mismo!

L.C. Sensación de todos conocida.

I.D. En cambio, el cálculo a largo plazo y la planificación los hace un área cerebral más evolucionada, donde la lógica matemática racional se impone sobre la emoción animal primitiva y así elegimos lo más conveniente. (…)

Aquest exemple il•lustra com moltes de les nostres decisions a curt termini estan guiades per la part més primitiva del nostre cervell, així doncs en les decisions que prenem amb un horitzó a més llarg termini s’imposa la lògica racional amb major freqüència. Com veurem en el Taller, si fem l’esforç per anticipar i preveure els problemes futurs, ens serà més fàcil prendre decisions racionals que si actuem de forma improvisada i ens deixem portar per impulsos més primitius.

El taller serà impartit per Ramon Tena, mediador i formador, de FEM! Consultors (Andorra) i Xavier Miguel, psicòleg i formador de M Group (Girona)
 
 
DSC01629xavier-miguel
 
Ramon Tena                                                                Xavier Miguel
Author avatar
Ramon Tena

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *