Pujar a dalt

Mediació en espais públics: el Pas de la Casa

aal05b12__1454879809_98883Des de fa uns dies, el Pas de la Casa (Andorra) s’ha convertit en protagonista de les notícies pels aldarulls que es generen a la sortida dels locals d’oci:

Espanyols a pel “Pasfest” (El Periòdic d’Andorra)

Els botiguers del Pas volen menys menys turisme “low cost”

Es pot donar resposta des de la mediació a aquest tipus de situacions? La resposta és que sí: la mediació (i les diferents tècniques que es basen en la cultura de mediació) són una resposta eficaç i de baix cost per gestionar desacords sobre l’ús dels espais públics. Existeixen diferents tècniques (diàlegs ciutadans, mediació multiparts…) però l’article d’avui el dedico a com es veuen des de la mediació aquests conflictes i com s’hi intervé.

Identificar tots els actors

pas de la casa imageUn primer aspecte que consideren importants els mediadors és identificar a tots els actors implicats. En un cas com el del Pas de la Casa, hi ha actors més evidents que haurien de participar en una eventual solució com les associacions de veïns, comerciants i hotelers o el Comú d’Encamp. Però també cal tenir en compte altres actors que d’una manera o altra participen de la situació i són peces claus en l’aplicació de les eventuals solucions. Per exemple en el cas del Pas de la Casa, seria bo implicar també als touroperadors que organitzen els viatges al poble, els policies que patrullen els carrers a la nit o fins i tot les agències turístiques. No només pel fet que són peces claus sinó perquè poden oferir perspectives de la situació molt interessants.

Evitar malentesos

Un segon aspecte essencial és escoltar el punt de vista de tots aquest actors i ajudar-los a identificar bé els seus interessos. Així mateix, es fomenta que la resta de parts implicades puguin conèixer els interessos i punts de vista dels altres actors. I és que moltes vegades el que fa agreujar el conflicte són els malentesos: recordo una intervenció fa uns anys en què els veïns d’un barri estaven en peu de guerra amb l’alcalde. En situacions anteriors havia hagut d’intervenir la Policia Local pels insults i violència amb què acabaven les reunions. Després de la intervenció d’un equip de mediadors en una reunió veïnal l’alcalde va anunciar que la reforma al barri no suposaria un increment en les taxes municipals ni la pèrdua de places d’aparcament. Inmediatament la meitat de la sala es va aixecar i va marxar perquè ja s’havia donat resposta a les seves preocupacions.

Avantatges: una societat més cohesionada

Imatge-Cohesió-SocialA partir d’aquestes dues premises, ja se segueix el procediment més clàssic d’un procés de mediació: es proposa algun tipus de mecanisme que permeti la col·laboració de les parts per trobar solucions i s’ajuda els implicats a suavitzar qualsevol problemàtica durant la fase d’aplicació.

Els avantatges de dur a terme actuacions de participació ciutadana en conflictes d’aquest tipus és patent. De fet, no són gaire diferents de les que comporta la mediació. Per citar-ne només cinc:

  1. Menor despesa: econòmica, en imatge, en temps, en recursos…
  2. Les solucions tenen en compte els punts de vista del tots els implicats;
  3. Major facilitat en aplicar les solucions preses;
  4. Augmenta la cohesió social i el sentiment de comunitat;
  5. Més i millor democràcia local.

En el cas concret del Pas de la Casa, una solució basada en el diàleg també ajuda a millorar la imatge del poble, no només en el seu vessant turístic, sinó també comunitari. El que finalment no comporta sinó més avantatges.

Espero els vostres comentaris!

Author avatar
Ramon Tena

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *