Pujar a dalt

Llei de la Funció Pública: Retornar al diàleg entre Govern i Sindicats

Des de fa mesos, els ciutadans hem seguit amb preocupació el conflicte que oposa al Govern i els sindicats de l’Administració per l’aprovació de la Llei de la Funció Pública. El conflicte va arribar al seu punt àlgid la setmana passada amb l’anunci de vaga per part dels funcionaris i l’anunci de Govern de que la tramitació del text tirarà endavant. A banda d’aquest anuncis, els sindicats van confirmar que es plantegen iniciar accions judicials.

_govern_d19c2449Les declaracions aparegudes en premsa informen que Govern considera aquest un text necessari i adaptat a l’entorn actual en l’àmbit de la Funció Pública. Per part dels sindicats, no es mostren satisfets ni amb el resultat del text ni amb el procediment amb què s’ha redactat, ja que consideren que no se’ls ha tingut en compte.

Vist des del punt de vista d’un ciutadà, la vaga amenaça en paralitzar (o, com a mínim, ralentir) el país durant uns dies. A més, de continuar endavant es corre el risc d’allargar la batalla durant anys, al que podem afegir l’efecte perjudicial que pot tenir en la imatge dels sindicats i de les institucions andorranes.

Fins aquí he intentat presentar una imatge el més neutra i objectiva possible del conflicte. A partir d’aquí, vull oferir la meva aportació sobre com el diàleg podria contribuir a suavitzar aquesta situació.

Per responsabilitat: diàleg

2017-10-20-10-35-17-Com en la majoria de conflictes, aquí no estem davant una història de bons i dolents. Ni tampoc té sentit repartir responsabilitats exclusives en el trencament de les negociacions. Si el que busquem són culpables, difícilment avançarem en la resolució del problema.

 

aquí no estem davant una història de bons i dolents. Ni tampoc té sentit repartir responsabilitats exclusives en el trencament de les negociacions

En segon lloc, en negociacions tan complexes com aquesta, és natural que arribin moments de bloqueig, o fins i tot de pèrdua de la confiança entre les parts. Sembla ser el que succeeix en aquest cas: a banda del bloqueig en quant al contingut, sembla que els interlocutors de Govern i dels sindicats ja no es fien l’un de l’altre.

I en una situació així, és possible el diàleg? Rotundament, sí. I seria d’ajuda que aquest diàleg fos facilitat per un actor neutral i imparcial. Evidentment, m’estic referint a la mediació. La mediació podria ajudar a Govern i Sindicats a veure el conflicte des d’altres punts de vista que ajudessin a desbloquejar la situació. A més, i potser això és el més important, oferiria un entorn segur on les parts poguessin explorar opcions sense por a la reacció pública i la confiança entre les parts es pogués anar restablint poc a poc.

I en una situació així, és possible el diàleg? Rotundament, sí.

Crec que el diàleg entre Govern i Sindicats és possible, però no hem de pecar d’innocència. Sent realistes, ara mateix plantejar una mediació per acordar el contingut de la Llei de Funció Pública és difícil. No és el moment: les parts s’han atrinxerat en les seves posicions, han ensenyat les seves armes i han amenaçat públicament en fer-les servir.

Però això no vol dir que el diàleg sigui del tot impossible. Tot i que Govern i sindicats sembla que ja hagin decidit el seu curs d’acció, en les properes setmanes hauran de tornar a seure per pactar uns serveis mínims en cas que la vaga tiri endavant. Aquesta podria ser una molt bona ocasió per assajar un diàleg a través d’una mediació. L’avantatge: la mediació és confidencial i per tant no caldria sortir a la palestra a defensar posicionaments, però sens dubte seria una acció que contribuiria a rebaixar l’estat de tensió actual.

Un gran avantatge: la mediació és confidencial i per tant no caldria sortir a la palestra a defensar posicionaments, però sens dubte seria una acció que contribuiria a rebaixar l’estat de tensió actual.

Com a conclusió, voldria repetir tres idees que em semblen clau per (re)pensar les opcions de les parts en aquest conflicte:

talking

  1. La mediació és confidencial i permetria avançar sense haver de defensar al mateix temps una imatge de cara al públic;
  2. No té sentit buscar culpables exclusius per la situació de bloqueig a la que s’ha arribat;
  3. La opció responsable ara mateix és dialogar per evitar els prejudicis a la ciutadania i a les mateixes parts que podria generar una vaga més o menys llarga, així com una llarga judicialització d’aquest afer.

 

Com ja sabeu, m’agradaria rebre els vostres comentaris i opinions. questa és una plataforma interessant per intercanviar opinions.

Author avatar
Ramon Tena

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *