Pujar a dalt

La mediació pot resoldre alguns problemes de Batllia

El passat divendres (15/02/2013), el Diari d’Andorra publicava l’article “La Batllia es troba sota minims per la renúncia d’un altre Batlle“, en que s’explicava la situació d’escassetat (tant material com humana) en què treballa la primera instància de la justícia andorrana. Avui ens tocava parlar dels efectes positius del conflicte al lloc de treball, però trobo oportú fer algunes reflexions sobre com la mediació podria ajudar a resoldre alguns dels problemes que té la Batllia d’Andorra.

Just_1

En primer lloc, em vull referir a la sobrecàrrega de treball que tenen molts Batlles. Els mètodes alternatius de gestió de conflictes, com l’arbitratge o la mediació, permetrien que més casos se solucionessin abans d’arribar a la primera instància. De fet, com els coneixedors de la justícia andorrana saben, molts casos (com per exemple els referents als deutes pendents de cobrament) impliquen un procediment llarg i farragós, inclús per quanties mínimes.

La celeritat amb què es podrien evacuar els dossiers seria un altre dels beneficis de potenciar la mediació abans d’arribar o ja durant la instrucció dels afers a la Batllia. Actualment, un dossier pot trigar més d’un any a tenir una sentència judicial i fins a tres o quatre en executar-se la sentència. Alla on s’aplica la mediació, en canvi, està demostrat que amb 3 o 4 sessions de mediació es pot arribar a acords satisfactoris. A més, com que els acords els prenen els mateixos protagonistes, en un 90 % dels casos se segueixen complint al cap d’un any.

Regulació legal de la mediació.

Cal doncs una Llei de Mediació? Idealment seria molt positiu si existís un marc legal sobre eines de gestió alternativa de conflictes. Els Batlles tindrien més fàcil redirigir els casos cap a mediació (o arbitratge) i una llei protegiria tant als mediadors com als usuaris potencials. Tot i això, si realment interessa, amb les eines legals existents es podrien derivar ja molts casos a mediació mentre la Llei no arriba.

Per exemple, en matèria laboral el Codi de Relacions Laborals exigeix una sessió prèvia de conciliació entre les parts que rarament es desenvolupa. Pel que fa als temes familiars en què hi ha menors involucrats (separacions i divorcis sobretot), enviar les parts a fer sessions de mediació prèvies al judici podria ser una de les mesures que prenguin els Batlles dins la seva potestat de decidir mesures cautelars.

Les eines alternatives de resolució de conflictes com la mediació i l’arbitratge tenen molt a oferir per a una justícia més efectiva. Les eines estan al nostre abast, nomès cal aprofitar-les. Per si us pot interessar, aprofito també per adjuntar-vos l’article que vaig escriure el novembre passat a El Periòdic d’Andorra sobre “Mediació i justícia efectiva“. Cliqueu el títol.

ES: En la entrada de hoy, comentamos las ventajas que la mediación tendria para la primera instancia de la justicia: reducir la carga de trabajo de los magistrados y la celeridad en la solución de los asuntos.

FR: Aujourd’hui, on parle de comment la médiation pourrait aider à la Batllia (première instance) d’Andorra: réduire les nombre de dossiers qui doivent traiter les juges et la rapidité en solutionner les conflits.

Author avatar
Ramon Tena

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *