Pujar a dalt

La mediació en consum a la UE: eina de promoció econòmica

Quan es parla d’eines alternatives de gestió de conflictes (i sobretot de mediació), se solen mencionar els seus avantatges a l’hora d’estalviar temps, diners i maldecaps als usuaris. També es posen de relleu els seus beneficis per la creació de sistemes de justícia àgils i eficaços. Però la Unió Europea ha donat un altre pas al proposar la mediació com una eina de promoció econòmica.

El mes de maig de l’any passat, el Parlament Europeu va aprovar una Resolució i un Reglament que promouen la gestió alternativa de conflictes en matèria de consum:

  • Directiva 2013/11/EU, de 21 de maig de 2013, sobre ADR per disputes de consum.
  • Reglament (EU) 524/2013, de 21 de maig de 2013, resolució on-line de conflictes per disputes de consum.

untitledLa Directiva té com a objectiu la promoció d’entitats dedicades a la gestió de conflictes derivats del consum, fent servir mètodes alternatius al sistema judicial. Així mateix, la Directiva vol establir criteris mínims de qualitat, indepdnència i funcionament. Pel que fa al Reglament, l’objectiu és establir una plataforma en línia de resolució de conflictes derivats de consum pel 2016. En amdós casos, els desacords que es volen tractar són aquells derivats de la compra-venda internacional de béns i serveis.

Tot i que algun dia seria interessant analitzar ambdos textos, pel que poden suposar per promoure la mediació a la Unió Europea, m’interessaria destacar avui el que en diu en l’exposició de motius: ambdós textos plantejen la Gestió Alternativa de Conflictes com una eina de promoció econòmica en l’àmbit europeu. Com diu la Directiva, les empreses d’aquells països que comptin amb mecanismes ràpids, àgils i eficients per gestionar  disputes derviades de la compra-venda de béns i serveis, ho tindran molt més fàcil per treballar en el mercat europeu. El text va més enllà al qualificar d’avantatge competitiu els mecanismes eficients de mediació i arbitratge.

A Andorra, inmersos en un procés d’obertura econòmica, seria molt interessant prendre nota d’aquests dos textos.

Author avatar
Ramon Tena

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *