Pujar a dalt

La mediació en casos de separació i divorci

Un dels àmbits en què la mediació pot ser de més ajuda és en casos de separació i divorci. D’entre tots els beneficis que pot suposar, ens centrarem en els següents:

1. Beneficis pel menor

En un procés de separació els menors solen ser els més perjudicats. Com deia un text dirigit a jutges francesos, una sentència de divorci “genera dos vençuts i un gran perdedor: el menor“.  Efectivament, durant una separació els progenitors passen a estar l’un contra l’altre. En aquesta situació el menor acaba sent emprat com a arma per fer mal a l’altre o fins i tot com a moneda de canvi (acceptaré un règim de visites més ampli a canvi d’una pensió més generosa).

La mediació en canvi fomenta la col·laboració entre els membres de la parella, el que facilita molt que entenguin que segueixen tenint un vincle com a pares.pares separats

2. Provenció de futurs conflictes

Segons el desaparegut John W. Burton la provenció era la qualitat de preveure l’aparició de conflictes i solucionar-los a llarg terme, de manera que no apareixin una i una altra vegada. Com sovint diuen els jutges, una sentència de divorci per si sola no soluciona el problema entre els membres de la parella ni preveu l’aparició de problemes, el que en canvi sí que pot passar amb la mediació.

Així, complementar el procés judicial amb una mediació permet tractar temes com l’escolarització dels menors (en casos on aquests s’hagin d’escolaritzar en breu) o què passarà i com es gestionarà quan un dels dos tingui una nova parella.

3. Entendre què ha passat

Una de les situacions que sovint em trobo com a mediador és que algun dels membres de la parella no entén què ha passat i perquè la seva parella es vol separar. Fer aquestes preguntes en un judici és difícil, però en canvi sí que es poden fer en un espai de mediació. D’aquesta manera, la recuperació emocional (i per tant la relació amb l’altra persona i amb els menors) és molt més fàcil de gestionar.

4. Adaptar-se a noves situacions

Una problemàtica corrent avui en dia és que un o els dos membres de la parella es quedin a l’atur. Per tant o bé no poden fer front a la pensió o necessiten una mica més d’ajuda. Intentar obtenir un canvi de sentència de divorci per adaptar-se a noves circumstàncies és un procediment llarg i molt rígid que per desgràcia no permet respondre amb agilitat. Un procés de mediació és tot el contrari, ja que es pot planificar en poques hores i la solució sol arribar al cap de poques sessions.

5. Quan és el millor moment per anar a mediació?

El meu consell és que quan abans millor, ja que quan la parella entra en el sistema judicial (tu contra mi), les relacions es poden començar a enverinar i la gestió del conflicte serà més difícil. Per tant, el més aconsellable és pensar en anar a mediació al mateix temps que els membres de la parella estan començant a buscar un advocat.

Això no vol dir que qualsevol moment sigui bo per acudir a una mediació, bé sigui demanant una pausa del procediment judicial o un cop obtinguda la sentència. Per exemple, moltes parelles ja tenen una sentència de divorci però segueixen apareixent problemes entorn l’incompliment del règim de visites, l’evolució escolar del menor o el material/roba que porta el menor a casa d’un dels progenitors i que mai torna.

Perdre la por

Com a conclusió, només em queda demanar que la gent perdi la por d’informar-se sobre el que és la mediació i si aquesta eina pot ajudar en la seva problemàtica. És normal que faci una certa angúnia explicar els problemes a un tercer, i més en un petit país com Andorra en què tots ens acabem coneixent. Però tingueu en compte que els mediadors ens prenem molt seriosament la confidencialitat en la nostra feina. De la mateixa manera que ningú pensa que el metge, advocat o comptable anirà explicant les situacions dels seus clients, el mateix passa amb els mediadors.

Molt bon cap de setmana!

ES La mediación en casos de separación y divorcio

El artículo de esta semana describe algunos de los beneficios de recurrir a la mediación en caso de separación: beneficios para el menor, provención de conflictos, entender qué ha pasado, adaptarse con agilidad a nuevas situaciones y cuándo es el mejor momento.

FR La médiation en séparations et divorces

L’article cette semaine décrit quelques avantages de recourir à la médiation en cas de divorce, notamment: le mineur s’en bénéficie, provention des conflits, comprendre ce qui s’est passé, s’adapter aux nouvelles situations et savoir quel est le meilleur moment.

Author avatar
Ramon Tena

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *