Pujar a dalt

El conflicte al lloc de treball (1): cinc conseqüències negatives

Durant les properes setmanes, i coincidint amb el curs d’Andorra Mediació a la Cambra de Comerç d’Andorra, parlarem dels efectes del conflicte en les organitzacions. I de forma més concreta, al lloc de treball.

L’aparició de desacords i desavinences és un fet natural i que apareix en tots aquells entorns en què hi ha relació entre persones. El lloc de treball no n’és una excepció. Però quins en son els seus efectes? Com hem comentat en aquest bloc, el conflicte és neutre, ja que depenent de com es gestioni pot generar efectes positius o negatius. Aquesta setmana farem un repàs a cinc conseqüències negatives del conflicte; la setmana vinent veurem cinc conseqüències positives i d’aquí tres setmanes parlarem sobre mètodes per gestionar-los.

Imagen1En la seva vessant negativa, un desacord o conflicte a la feina pot tenir les següents conseqüències:

1. Temps perdut: Un primer efecte molt immediat d’un conflicte a la feina és el temps que s’hi dedica, tant per part dels treballadors com dels comandaments. Segons estudis fets a Estats Units, un comandament o directiu passa el 30 % del seu temps dedicat a gestionar conflictes. A això cal afegir el temps que els treballadors passen comentant els conflictes entre ells o entre aquests i els caps. No heu sentit mai aquella frase de: Saps què els ha passat a X i Y? Vine a la màquina del cafè que ho estem comentant.

2. Baixa productivitat: En les empreses, la productivitat és una de les grans víctimes del conflicte. En primer lloc, tot aquell temps que treballadors i directius passen dedicats a parlar del conflicte és un temps que no poden dedicar a la seva feina. En segon lloc, estar treballant en entorns conflictius redueix la motivació dels treballadors. Segons la psicòloga Glòria Novel (Mediación organizacional: desarrollando un modelo de éxito compartido), passats sis mesos des de l’inici de la situació conflictiva la motivació pot haver caigut fins al 50 o 60 %. Aquesta situació no només afecta als protagonistes del conflicte sino també als que l’envolten, ja que com diu el professor d’EADA Joan Boada “cal tenir en compte l’efecte multiplicador dels conflictes”.

3. Pèrdua de treballadors importants: A aquesta desmotivació es pot afegir un menor compromís del treballador amb l’empresa, el que farà que quan tingui oportunitat busqui un canvi de feina i abandoni l’empresa. En treballadors poc qualificats la situació pot ser menys costosa, però quins són els costos de substituir un treballador qualificat o molt especialitzat? Cal pensar que a la reducció temporal en la productivitat caldrà afegir el cost econòmic i el temps que comporta obrir un nou procès de selecció, ensenyar al nou treballador com funciona la feina i el temps d’adaptació perquè el seu rendiment sigui del 100 %.

4. Baixes i salut dels treballadors: Les persones que han patit situacions conflictives a la feina saben que qualsevol conflicte implica certes dosis de violència: estendre rumors o parlar malament d’una persona, fer-li el buit, crits o fins i tot violència física… Com indica el conflictòleg Eduard Vinyamata (Conflictologia), aquestes situacions perllongades de violència fan augmentar l’estrés i minven les defenses de l’organisme, el que té efectes negatius sobre la salut física i mental. Heu estat mai en un entorn conflictiu (a la feina, a casa, en una organització…)? No us ha passat que aquell hivern heu enganxat més costipats que de normal?  En casos més greus, un conflicte entre treballadors o amb el superior pot acabar en casos d’assetjament laboral, mobbing o burn-out (sentir-se cremat a la feina). Fins i tot s’han donat casos extrems en què situacions de conflicte han acabat en suicidis del treballador. Per això en els països més avançats es considera el conflicte com un risc laboral.

No és doncs d’extranyar que el conflicte sigui una de les causes directes o indirectes d’un nombre creixent de baixes laborals. Un estudi europeu de 1995 indicava que més d’un 10% des treballadors en situació de baixa laboral ho atribuien a un conflicte en la seva feina. Amb la crisi econòmica és probable que avui dia aquest nombre hagi augmentat. En aquest cas, caldria preguntar-se quin és el cost per l’empresa (i per la seguretat social) de cada dia que un treballador passa de baixa.

Cansado con mal servicio de CODETEL, Noticias SC5. Mala atenció al client: Si sumem tots aquests símptomes, no és d’extranyar que el client se n’acabi assabentant que alguna cosa no funciona. Tot i que l’afectació del conflicte en l’atenció al client està poc estudiada, nomès cal pensar en situacions quotidianes que haguem viscut. Un equip de treball poc motivat no atén de la mateixa manera a un client, podent arribar fins a casos extrems en què el treballador parli malament de l’empresa. D’altra banda, si hi ha una rotació del personal excessiva, el client pot arribar a la conclusió de que per algun motiu la gent no es queda alla.

Potser no és tan greu en un restaurant de menjar ràpid o uns gran magatzems, però en feines on l’atenció al client ha de ser molt personalitzada i basada en la confiança, pot arribar a suposar una amenaça per la supervivència de l’empresa. Per exemple, imagineu un negoci com l’auditoria o l’assessoria fiscal. Què en pensaríeu si cada pocs mesos us atengués un assessor o auditor diferent, a qui li haguèssiu d’explicar de nou les paticularitats del vostre negoci?

Què en penseu? Si us interessa, feu comentaris o escriviu a mediadorand@andorra.ad. Estaré encantat de conversar amb vosaltres sobre aquest tema.

ES El artículo de esta semana es sobre los efectos negativos del conflicto en el lugar de trabajo: tiempo perdido, baja productividad, pérdida de trabajadores importantes, afectación sobre la salud de los trabajadores y deterioro de la atención al cliente. La semana que viene: los efectos positivos del conflicto en el lugar de trabajo.

FR Cette semaine on a parlé des effets négatifs du conflit au travail: temps perdu, baisse dans la productivité, perte de travailleurs importants, affectation sur la santé des travailleurs et mauvaise attention au client. La semaine prochaine: les effets positifs du conflit.

Author avatar
Ramon Tena

0 comentaris

 1. Ara i aqui

  Hola Ramon!

  Em diu l’Àlex si a l’enregistrament d’avui estaria bé parlar d’això.

  Ja ens diras

  Salutacions

  Viviana Besolí Pérez

  Producció RNA

  T: +376 873777

  M: +376 329503

  F: +376 864999

  http://www.rtva.ad

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *