Pujar a dalt

Com pot ajudar la mediació a superar la crisis econòmica?

Com anunciava fa uns mesos l’FMI, la crisis ha vingut per quedar-se amb nosaltres durant uns anys més i es podria allargar fins el 2018. (http://economia.elpais.com/economia/2012/10/09/actualidad/1349804247_684597.html)

recuperacion_economica

En aquest context,  la mediació ens pot ajudar. Potser no a sortir de la crisis, però sí com a mínim a fer-la més passable a famílies i empreses. A tall d’exemple, avui us voldria parlar de tres àmbits on la mediació es podria aplicar:

1. Parelles que no es separen perquè no tenen diners

Aquest és un cas que els mediadors ens trobem cada cop més sovint: parelles que es voldrien separar o divorciar però que no poden per motius econòmics (pagar advocats, el procés judicial, pensions, dos lloguers…. ). El cas és especialment dramàtic quan hi ha fills. En aquests casos la mediació pot ser d’ajuda ja que pot donar a les parelles un espai on pactar unes regles mínimes de convivència que permetin conviure i educar als fills mentre la situació econòmica no els permeti separar-se.

2. Negociació de condicions laborals

Un problema amb què es troben moltes empreses és que l’estructura de costos fixos és inassumible degut als costos salarials. En aquestes circumstàncies es veuen obligades a renegociar les condicions laborals (baixar salaris, treballar menys hores…). Quan aquests procediments es fan sense explicar-los bé i sense tenir en compte a tots els actors a l’hora de prendre la decisió, el resultat pot ser un conflicte laboral agreujat. Un altre dia parlarem dels efectes del conflicte en entorns laborals, però qualsevol treballador i empresari sap que el bon ambient laboral i la implicació de l’equip són clau perquè les coses rutllin. En aquest sentit, la mediació pot ajudar a prendre decisions consensuades, flexibles i innovadores que tinguin en compte els interessos de totes les parts: treballadors i empresa.

3. Re-negociació de deutes

Aquest punt li deu ser dolorosament familiar a més d’un empresari. Un dels elements que més llastren la sortida de la crisis són els deutes pendents de cobrament que tenen moltes empreses. La mediació podria ajudar les empreses a recuperar, com a mínim part d’aquests deutes. Si heu provat d’anar als Tribunals a cobrar un deute pendent molt sovint us haureu trobat amb què una sentència us dóna la raó però no s’executa. La mediació us pot ajudar a negociar amb el deutor formes de recuperar part d’aquest deute. A més, el fet que sigui un mecanisme flexible contribueix a fer sorgir solucions molt innovadores.

Fa uns anys per exemple, vaig assistir a una mediació a on el deutor va pagar una part del deute i l’altra part la va pagar pintant els despatxos de l’empresa ab qui tenia el deute. Al final, tots contents!

Si us interessa, feu comentaris i ho parlem.

bandera españolaES La crisis económica puede durar como mínimo hasta el 2018. La mediación puede contribuir a hacerla más llevadera a familias y empresas en tres ámbitos: aquellas parejas que no se pueden divorciar porque no tienen dinero para ello (1), la negociación de condiciones salariales en empresas (2) y la re-negociación de deudas (3). Si os interesa, comentad y lo hablamos.

bandera FrançaFR La crise économique peut durer jusqu’à 2018. La médiation peut contribuer à la faire un peu plus supportable à familles et commerces: pour ces couples qui ne peuvent pas divorcer car ils n’ont pas de l’argent (1), pour les entreprises et travailleurs qui doivent négocier es conditions salariales et pour renégocier les dettes. Si ça vous intéresse, faites des commentaires et on en discute.

Author avatar
Ramon Tena

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *