Pujar a dalt

Cinc consells abans de la teva primera sessió informativa de mediació

[SIGUE VERSIÓN EN CASTELLANO]

 

imagesSovint quan parlem de mediació ho fem des de la nostra pròpia perspectiva com a mediadors. Per què no posar-nos en la pell d’una persona que s’està plantejant venir a una sessió informativa de mediació? Una persona que fa un primer contacte amb la mediació, amb els seus dubtes, pors, esperances…

Aquestes són algunes de les preguntes que sovint he escoltat al convidar les parts a una primera sessió de mediació:

  1. L’altra part no voldrà venir a mediar

Viure immers en un conflicte pot ser descoratjador. Ho hem intentat tot i probablement no hagi funcionat. Fins i tot ens podem arribar a plantejar que és el conflicte no té solució. Per a què perdre el temps en una sessió informativa si parlar amb l’altra part és impossible? No hi ha dubte que arriba un moment en el conflicte en què la comunicació es trenca. I a més és probable que l’altra part no vulgui venir a la mediació.

 Els mediadors estem formats precisament per això: per refer la comunicació i la confiança allí on s’ha trencat i mantenir-la al llarg de tot el procediment.  De fet, una de les situacions que més ens trobem són les reticències de les parts per venir a la sessió informativa de mediació.

  1. Dialogar no et fa semblar dèbil

Vivim en una societat en què malauradament s’ha imposat la lògica de guanyar/perdre. A vegades pot fer la sensació que qui proposa una mediació en certa manera ja estáà cedint. Res més allunyat de la realitat: proposar una ajuda externa per reprendre el camí del diàleg no et fa semblar dèbil. Al contrari, la bona voluntat per seure a negociar amb qui tenim un conflicte és un signe de gran valentia.

De fet, el més probable és que l’altra persona també rebi l’opció de tornar a la via del diàleg com un oportunitat i una senyal que trobar una solució és encara possible.

La bona voluntat per seure a negociar amb qui tenim un conflicte és un signe de gran valentia

 

  1. La mediació és un espai segur

Trobar-se cara a cara amb la persona amb qui tenim un conflicte… fa mandra, oi? I fins i tot pot arribar a fer una mica de por al pensar en com reaccionarà. Es posarà agresiva? O massa emocional? Aquestes pors són comprensibles, són molt humanes.

Per això les persones mediadores ens esforcem molt en què la mediació sigui un espai segur, on totes dues parts us sentiu còmodes. A molts mediadors ens agrada treballar en sessions conjuntes, però quan veiem que no és posible avançar o que una de les parts no se sent a gust, treballem en sessions individuals amb cada part. I això és vàlid també per la sessió informativa.

Seure a mediar implica responsabilitzar-se, i fins i tot sortir de la zona de cofort. Però els mediadors sempre tenim molt clar que ha de ser un espai de seguretat.

 

  1. Confía en el mediador

Quan vaig començar a formar-me en mediació em van repetir una i una altra vegada que les parts havien de confiar en el procediment. Però després de 9 anys penso que cal afegir que també han de confiar en el mediador. No com l’expert que et donarà la solució màgica, però sí com la persona que us ajudarà a navegar durant el procediment. Les parts sereu les que decidireu el rumb, però el mediador us ajudarà a que trobeu un rumb a seguir i a que no us ofegueu (massa) pel camí.

Per això, busqueu una persona mediadora en qui confieu, perquè una part important de la mediació se sustenta en aquesta confiança entre les parts i la persona mediadora. Així mateix doneu-vos una temps (i una oportunitat al mediador) perquè aquesta confiança es comenci a crear.

El mediador no és l’expert que trobarà una solució màgica al conflicte però us pot ajudar a trobar un rumb i no ofegar-vos (massa) pel camí

  1. Si no arribeu a acords, no passa res.

I si no surt bé? Com quedaré? Com quedaran les meves opcions? Doncs aquesta és la gràcia de la mediació: si no arribeu a un acord no passa res i continuareu tenint intactes totes les vostres opcions. Especialment la d’anar a un judici.

I encara que no arribeu a un acord segurament us emportareu alguna cosa de l’experiència: coneixereu molt millor quin és el punt de vista de l’altra part, ordenareu les vostres idees, sentireu que us han escoltat i fins i tot és probable que la mediació serveixi de punt de partida a una nova forma de relacionar-vos. He viscut diversos casos en que persones que havien estat incapaces d’arribar a un acord de mediació m’han trucat pocs mesos després per dire-me que finalment havien estat capaços de parlar directament entre ells i trobar solucions.

 

Cinco consejos si te planteas acudir a una sesión de mediación

imagesMe he dado cuenta que muchas veces cuando hablamos de mediación lo hacemos desde nuestra propia perspectiva como mediadores. Sin duda al presentar la mediación les explicamos a los mediados las ventajas que este este procedimiento conlleva. Pero ¿por qué no ponernos hoy en la piel de una persona que se está planteando acudir a una primera sesión informativa sobre mediación?  Con sus dudas, sus miedos, esperanzas o desesperanzas…

  1. La otra parte no querrá venir

Estar inmerso en un conflicto es desesperante. Lo hemos probado todo, hasta tal punto que llegamos a pensar que solucionarlo es imposible. ¿Para qué acudir a una mediación si hablar con la otra parte es imposible? Sin duda, llega un punto del conflicto en que la comunicación es difícil. Y además es probable que la otra parte no quiera acudir a mediación.

Los mediadores estamos entrenados precisamente para eso: para rehacer la comunicación allí donde se ha roto y mantener una comunicación efectiva a lo largo de todo el proceso. Además, una de las situaciones que de continuo nos encontramos son las reticencias de las partes a venir al proceso. No os preocupéis: esa es precisamente una de las cosas en que también nos entrenamos.

  1. Dialogar no te hace parecer débil

Vivimos en una sociedad en que se ha impuesto la lógica ganar/perder. Da la impresión que quien propone venir a una mediación está cediendo o “dando su brazo a torcer”. Nada más lejos de la realidad: proponer una ayuda externa para retomar la senda del diálogo no hace parecer débil. Al contrario, la buena disposición por sentarse a negociar con una persona con quien tenemos un conflicto es un signo de gran valentía.

De hecho, lo más probable es que la otra persona vea la opción de volver a dialogar como una oportunidad y como un signo que solucionarlo hablando todavía es posible.

La buena disposición por sentarse a negociar con una persona con quien tenemos un conflicto es un signo de gran valentía

  1. La mediación es un espacio seguro

Verse con la persona o grupo con quien tenemos un conflicto… ¿da pereza no? Y puede que incluso un cierto miedo. Puede provocar temor el pensar en cómo reaccionará la otra parte. Se pondrá violento/a? ¿O demasiado emocional? Es comprensible que la posibilidad de verse con la otra parte pueda provocar cierto temor, es muy humano.

Por eso los mediadores nos esforzamos mucho en que la mediación sea un espacio seguro, donde ambas partes os sintáis cómodas. A muchos mediadores nos gusta trabajar en sesiones conjuntas, pero cuando vemos que de esa forma es imposible avanzar, trabajamos en sesiones individuales con cada parte.

Sentarse a mediar implica responsabilizarse, e incluso salir de la zona de confort. Pero los mediadores tenemos muy claro que tiene que ser un espacio de seguridad.

 

  1. Confía en el mediador

Cuando empecé a formarme en mediación me repitieron hasta la saciedad que las partes debían confiar en el proceso. Yo añadiría que también deben confiar en el mediador. No como el experto que les dará la solución mágica al problema, pero sí como la persona que les puede ayudar a navegar por el proceso. El rumbo que tomen lo decidiréis vosotras, pero el mediador os puede ayudar a que encontréis ese rumbo y a que no os ahoguéis (demasiado) por el camino.

Por eso, busca un mediador en quien confíes, porque la mediación se sustenta en esa confianza entre mediador y mediados. Así mismo, daros un tiempo (y una oportunidad al mediador) para que esa confianza se empiece a generar.

El mediador no os encontrará una solución mágica al conflicto pero os ayudará a navegar por él y a no ahogaros (demasiado) por el camino

  1. Si no llegáis a acuerdos, no pasa nada.

¿Y si no sale bien? ¿Cómo quedaré? ¿Cómo quedaran mis opciones? Pues esa es la gracia de la mediación: si no llegáis a un acuerdo, no pasa nada y tenéis todas vuestras opciones intactas, especialmente la de ir a juicio.

Y aún sin llegar a un acuerdo, seguramente os llevaréis algo de la experiencia: conoceréis mucho mejor el punto de vista de la otra parte, ordenaréis vuestras ideas, sentiréis que os han escuchado e incluso es probable que la mediación sirva de punto de partida a una nueva forma de relacionarse. En varias ocasiones, personas que no habían llegado a acuerdos de mediación me han llamado al cabo de pocos meses para decirme que finalmente habían podido negociar directamente entre ellos y encontrar soluciones.

Author avatar
Ramon Tena

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *