Pujar a dalt

5 coses que la mediació pot fer per mi

[SIGUE ARTÍCULO EN CASTELLANO]

Green-Number-5Iniciem avui el projecte col·laboratiu de difusió de la mediació, que s’allargarà fins a finals d’any. Avui respondrem a una de les primeres preguntes que em plantegen les persones que estan valorant la mediació com a resposta al seu conflicte: què pot fer la mediació per mi?

  1. Estalviar-me mals moments

Vagi per endavant que la mediació és un procediment que requereix esforç, compromís i auto-control. Però els mals moments que pugui tenir una mediació estan molt limitats en el temps.

La mediació et pot ajudar a resoldre en tres o quatre mesos conflictes que podrien allargar-se anys si es fa per la via judicial o es deixen sense tractar.

 

  1. Ajudar-me a controlar l’evolució del conflicte

Sovint quan estem immersos en un conflicte podem tenir la sensació que la situació s’escapa del nostre control i acaben succeint fets imprevisibles. La mediació ajuda a les parts a prendre decisions i mantenir-se en control d’aquelles decisions que afecten a la seva vida.

La mediació posa a les persones en el centre del procés. A diferència d’un procés judicial, on les decisions les pren una tercera persona, la mediació promou que siguin els mateixos afectats els que prenguin decisions sobre la seva vida. No deixis que ningú decideixi per tu.

la mediació promou que siguin els mateixos afectats els que prenguin decisions sobre la seva vida. No deixis que ningú decideixi per tu.

 

  1. Estalviar-me problemes futurs

Un mediador ajuda a les parts a reflexionar sobre totes les temàtiques que influeixen en el seu conflicte. D’aquesta manera, ens assegurem que tot allò que pot suposar una revifada del conflicte es tracti en mediació.

En la meva pràctica com a mediador faig un seguiment dels casos que he gestionat. En un 90% dels casos, el conflicte no ha reviscolat un any després de la mediació. Fins i tot em trobo amb persones que no han pogut arribar a un acord en la taula de mediació, però la millora en la comunicació provoca que el conflicte també disminueixi d’intensitat.

  1. Entendre millor el conflicte

Durant un procés de mediació la persona mediadora ajuda les parts a entendre el desacord des de tots els punts de vista. A través de preguntes reflexives les parts desenvolupen una visió de 360º sobre el conflicte que els ha portat a mediació. No només sobre la seva visió sinó sobre la dels altres protagonistes.

Això contribueix a trobar solucions creatives a problemes que en un principi semblaven irresolubles.

  1. Poder gestionar tots els elements del conflicte (no només aquells jurídics)

En la immensa majoria dels conflictes que ens trobem en mediació el component jurídic és només un dels aspectes, i no necessàriament el més important. Altres elements com la relació entre les parts, esdeveniments succeïts en el passat, expectatives, interessos no declarats… son tan o més importants que els seus ítems jurídics.

A diferència d’un procediment judicial (centrat només en els fets jurídics), la mediació permet integrar tots els elements del conflicte en un eventual acord. Avantatge? Les solucions que es troben solen respondre molt millor a les necessitats de les parts i crear acords sostenibles en el temps.

la mediació permet integrar tots els elements del conflicte en un eventual acord. Avantatge? Les solucions que es troben solen respondre molt millor a les necessitats de les parts i crear acords sostenibles en el temps.

 

5 cosas que la mediación puede hacer por mi

Green-Number-5Iniciamos hoy este proyecto colaborativo de difusión de la mediación que se alargará hasta finales de año. Hoy responderemos a una de las primeras preguntes que me plantean las persones que están valorando la mediación como respuesta a su conflicto: ¿qué puede hacer la mediación por mi?

  1. Ahorrarme malos momentos

Quede claro que la mediación es un procedimiento que requiere esfuerzo, compromiso y auto-control. Pero los malos momentos que pueda tener una mediación están muy acotados en el tiempo.

Así, la mediación puede ayudarte a resolver en tres o cuatro meses conflictos que se podrían alargar durante años por la vía judicial o si no se tratasen.

 

  1. Ayudarme a controlar la evolución del conflicto

A menudo, cuando nos encontramos inmersos en un conflicto, podemos tener la sensación de que muchas coses escapan de nuestro control. Así, pueden acabar pasando algunas coses que nunca nos hubiésemos imaginado. La mediación ayuda a las partes a tomar decisiones, especialmente aquellas que puedan afectar su vida.

La mediación sitúa a las persones en el centro del procedimiento. A diferencia de un proceso judicial, dónde las decisiones las acaba tomando una tercera persona, en mediación serán los propios afectados los que tomen las decisiones que afectan a su vida. No dejes que nadie decida por ti.

La mediación ayuda a las partes a tomar decisiones, especialmente aquellas que puedan afectar su vida. No dejes que nadie decida por ti.

 

  1. Ahorrarme problemas futuros

Un mediador ayuda a las partes a reflexionar sobre todos los temes que influyen en su conflicto. De esta forma, nos aseguramos de que todo aquello que pueda suponer un repunte en la conflictividad se trate en la sala de mediación.

En mi práctica como mediador profesional suelo realizar un seguimiento de los casos que gestiono. En un 90% de los conflictos, no existe un repunte de la conflictividad un año después del acuerdo de mediación. Incluso me encuentro con personas que no pudieron llegar a acuerdos en la mesa de mediación pero que gracias a la mejora de la comunicación y mejor comprensión de su conflicto pudieron llegar a acuerdos parciales incluso una vez finalizada la mediación.

  1. Entender mejor el conflicto

Durante un proceso de mediación se ayuda a las partes a comprender mejor el desacuerdo desde todos los puntos de vista. A través de preguntas reflexivas las partes desarrollan una visión de 360º sobre la situación que les ha llevado a mediación.

Todo ello contribuye a que puedan encontrar soluciones creativas a problemas que en un principio les parecían irresolubles.

  1. Poder gestionar todos los elementos del conflicto (no sólo los jurídicos)

En la inmensa mayoría de conflictos que nos encontramos en mediación el componente jurídico es tan sólo uno de sus aspectos, y no necesariamente el más importante. Otros elementos, como la relación entre las partes, hechos sucedidos en el pasado, expectativas incumplidas, intereses no declarados… son tan o más importantes que los ítems jurídicos.

A diferencia de un proceso judicial (centrado solo en hechos que pueden ser probados), la mediación permite integrar todos los elementos del conflicto en un eventual acuerdo. ¿Ventaja? Las soluciones que se hallan responden mucho mejor a las necesidades de los protagonistas, lo que permite crear acuerdos sostenibles en el tiempo.

La mediación ayuda a crear acuerdos que responden a las necesidades de las partes y son sostenibles en el tiempo.

 

Author avatar
Ramon Tena

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *